Er du med på iværksætterjargonen?

Hvis du læste sidste uges blogindlæg, så ved du, at vi I disse uger sætter fokus på iværksætteri. Det gør vi i det håb, at vi kan give noget videre til de mennesker som står i samme situation, som grundlæggerne af Smartplan gjorde for tre år siden. I næste uge kan du læse grundlæggerne Peter, Mathias og Mikkels personlige erfaringer med at starte egen virksomhed. Mens vi venter på deres beretninger, kan du i denne uge få et lille overblik over nogle af de termer, som vi mener, man bør kende til i iværksætterverdenen. Den såkaldte iværksætterjargon:

Unicorn

Som navnet lægger op til, er en unicorn (eller enhjørning) noget helt særligt og sjældent. Det er startups, som værdiansættes til en milliard eller derover. Eksempler på unicorns er Uber, Spotify og Pinterest.

Bootstrapping

Denne term bruges om virksomheder, som starter op for egne midler og derefter kører videre på indtjeningen i virksomheden. Der er altså ikke udenforstående virksomheder, fonde eller privatpersoner, som investerer i virksomheden. Dette kan være et mere eller mindre bevidst valg. De som vælger bootstrapping gør det oftest fordi, de vil bevare 100% kontrol i virksomheden. Dette er i mange situationer en god og logisk tankegang. Dog bør man overveje, om man lukker dørene for udvikling i virksomheden, som udefrakommende kapital ville have kunnet give.

Angel Investor

En engleinvestor er en investor, som investerer i en startup virksomhed med det mål at se virksomheden slå igennem. Baggrunden for investeringen er altså ikke at tjene penge på virksomheden men at hjælpe den og personerne bag den til at få succes. Derfor er engleinvestorer også typisk familie og venner.

Venture Capitalist

Denne type investor står i modsætning til engleinvestoren, idet denne investor lægger penge i virksomheden udelukkende med det formål at kunne tjene penge på investeringen. Venture kapitalisten vil derfor ofte have en holdning til, hvordan virksomheden drives, og man skal derfor gøre sig tanker om, hvor meget kontrol, man er villig til at afgive. En af mulighederne ved en venture kapitalist er, at denne kan have kontakter og know-how, som kan være brugbar for en startup virksomhed.

Seed Capital

Spire kapital, som denne type kapital kan oversættes til, er den kapital, som bruges til at starte virksomheden op. Kapitalen kommer typisk fra virksomhedens grundlæggere og disses familie og venner.

Dette var nogle af de iværksættertermer, som man vil høre, når man starter en virksomhed op. Læs med på bloggen i næste uge og få afslutningen på iværksættertemaet: Smartplan-grundlæggernes personlige erfaringer med iværksætteri.

Kilder: Fortune, Investopedia

Læs mere om hvorfor Smartplan er noget for dig:

Fordelene ved en online vagtplan er mange

Excel holder din vagtplan fanget. Læs hvad du får ud af at sætte den fri og slip for Excel.

Fordi software bare skal virke

Du vil gerne have en online vagtplan der bare virker.

Prisen på Smartplan starter ved kun 199,- pr. måned

En lav pris og ingen binding betyder noget for dig og du har ikke brug for en masse ekstra unødvendige funktioner